Дойде ми като силно желание да Ви направя съпричастни на една интересна среща…между лазурното море и вековната планина.

В ” Светът на подводното мълчание ” ще имаме и личен гид – фотографите… Пламена Милева и Юлиян Недев. Ще бъдем свидетели на нещо много специално, места и гледки за които няма туристическа виза или билет за участие Заповядайте приятели! Виното ще е студено, храната -морска, а фотофрафиите…..оооо…те са като живи.

Фестивал на киселото мляко Момчиловци

Julian Select

Plamena Select

Plamena Emilova Mileva

Родена съм в България, в най-големият черноморски град Варна.

Фотографията за мен е изкуство, в което се стремя да създавам образи и сюжети като в картина. Вътрешният свят на моята личност винаги е бил приказен и красив, здраво свързан с водата. Затова и всичко се случи от самосебе си,  в естествен развой.

През 2001 година завърших факултета по Изкуства към Великотърновския университет „ Св. Св. Китил  Методий. Имено тази художествена база изигра своето възлово значение в светоусещането ми като твотец имащ необходимост да създава красота във всяко нейно измерение. Фотографията се появи като перфектен изказ на тази потребност, а подводната фотография с модели, ескалира като платно пред четката на вдъхновен художник.

Човекът  е най-висшето творение и за мен е истинско предизвикателсво да търся и пресъздавам съвършенството му с изказа на фотографията. Във водата светлината рисува сенки като в живописна картина, фигурата изпада в безтегловност и хармонично с целия  подводен свят се свързва с необичайната  мистичност.

Дебютът ми в подводната фотография беше преди  почти 7 години. Най- трепетните си чувства като майка тогава исках да запечатам в подводна басейнова фотосесия посветена на малкото ми съкровище, в която той да бъде главният протагонист.  Моделът в ролята на майката, подходи с изключителен  професионализъм и  успя много добре да пресъздаде  онова майчино чувство и  любов към детето, които я правят истински красива.

От този момент нататък аз разбрах, че имено този тип фотография е най-голямото предизвикателство към мен и съм открила своя път в живота.

Първите фотографии, които заснех, бяха направени на апнеа (с поемане и задържане на дъха)  в Черно море – България и Егейско море в Гърция и Турция. Януари месец 2014 точно преди една предприета екскурзия за дайвинг в Дахап, Египет, взех  първата си степен като водолаз, а няколко месеца след това в Гърция и втората- Advans по Padi. Същата година в Eilat Red Sea underwater photography competition, Израел, направих първите си дълбочинни фотосесии с професионалния подводен модел Ellie Biel. Резултатите от сесиите се оказаха своеобразен трамплин в кариерата ми като подводен моден фотограф. Имах възможността да снимам красивата Ели с бижута на D&A Fine Jewelry,  някои от които струваха над 100 000$. С това състезание обвързвам и една от най-сложните постановки, които съм правила. Стайлингът на „ Космическата Медуза“  съчетаващ лед осветление в конструкцията на дрехата и допълващо осветление в жълто, синьо и червено, беше най-дълго премисляната и многократно преправяна постановка. Тя е един от примерите, в моята подводна фотографска практика, които се появяват в защита на тезата, че всяко едно нещо се постига с упоритост и постоянство, стига да имаш ясна цел пред себе си.

2015 година ще остане за мен като една особено важна, емблематична година, в която положих основите на един нов етап на развитие в  моята подводна фотография. През месец апил заминах  за Тенерифе, Канарски острови, където след около 2 месеца се запознах с испанката Jessica Avellaneda Aristi. Сякаш съдбата ни беше събрала, за да канонизираме енергията си в едно верую, което да пребъде в подводните сесии. Със Jess, толкова артистична и грациозна, заснех на Тенерифе най-добрите си подводни фотографии на потънал кораб, в пещера, със скатове ( stingrays) и костенурки. Най-голямото предизвикателство се оказа сесията с модел в сватбени одежди коленичил в молитва пред статуята на Virgen del Carmen потопена на 33 метра дълбочина. Сбъднах една от поредните свои подводни мечти без да предполагам, че тази сесия ще се окаже за момента и най-дълбоката направена такава в света.

През декември 2015 се прибрах в България.

Пожънатия успех беше увенчан с една от най-грандиозните изложби за мен съвместно с Юлиян Недев, на която показахме нашият 8 месечен фотографски труд на остров Тенерифе.

2016 година встъпи с низ от награди от световни подводни конкурси.

2017 година на дайвинг сафари в Египет изживях съвместно с Юлиян Недев най – големият стрес в живота си до този момент. Моретата и океаните са могъщи природни сили, които не бива никога да подценяваме.

За случката ще разкажем на лекцията в София.

ЮЛИЯН НЕДЕВ
Юлиян Недев
фотограф-художник
Роден на 01 Юли 1964 г. – гр. Варна.
Инструктор по подводна фотография по CMAS -France
Създател и организатор на „Международен фотографски салон-Варна” – FIAP – 2004
65 участия в национални и межународни изложби.
23 самостоятелни фотоизложби.

Фотографии в частни колекции: Швейцария, Испания, Италия,
Украйна, САЩ, Канада, Англия, Франция и други.

ПЛАМЕНА МИЛЕВА
Родена съм във Варна, България.

През 2001 година завърших факултета по Изкуства към Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий. Именно тази художествена база изигра своето възлово значение в светоусещането ми като творец имащ необходимост да създава красота във всяко нейно измерение.
Дебютът ми в подводната фотография беше преди  почти 7  години. Най- трепетните си чувства като майка тогава исках да запечатам в подводна басейнова фотосесия посветена на моят син, в която той да бъде главният протагонист. Сесията заснех със съдействието на Юлиян Недев и от тогава и до днес, подводните фотосесии с модел ги озъществявам в екип с него.

Моите първи подводни фотографии бяха направени на апнеа (с поемане и задържане на дъха) в Черно море – България и Егейско море в Гърция и Турция. Януари месец 2014 точно преди една предприета дайвинг ( водолазна ) екскурзия в Дахап, Египет, взех първата си степен като водолаз, а няколко месеца след това в Гърция и втората- Advans по Padi. Същата година в Eilat Red Sea underwater photography competition, Израел, направих първите си дълбочинни фотосесии.
2015 година ще остане за мен като една особено важна, емблематична година, в която положих основите на един нов етап на развитие в моята подводна фотография. През месец април заминах за Тенерифе, Канарски острови. Там заедно с модела Jessica Avellaneda, заснех най-добрите си подводни фотографии на потънал кораб, в пещера, със скатове ( stingrays) и костенурки. Най-голямото предизвикателство се оказа сесията с модел в сватбени одежди коленичил в молитва пред статуята на Virgen del Carmen потопена на 33 метра дълбочина.

През декември 2015 се прибрах в България.
2016 и 2017 г. встъпиха с низ от награди от световни подводни конкурси.
Сега продължавам да се занимавам с подводна фотография, търсейки винаги аристичния момент в модната, широкоъгълната и макро фотография.